Historia e Ishujve Kuk

Ishujt Kuk:
Çfarë është në të kaluarën tonë

Treguesi me perlë të zezëparaevropiane
Treguesi me perlë të zezëKontakti i hershëm evropian
Treguesi me perlë të zezëPeriudha misionare
Treguesi me perlë të zezëperiudha britanike
Treguesi me perlë të zezëPeriudha e Zelandës së Re
Treguesi me perlë të zezëVetëqeverisja dhe demokracia

paraevropiane

Banorët e ishullit COOK janë polinezianë të vërtetë, detarët më të mirë të Paqësorit të gjerë, udhëtarë me kano të dobëta që ndiheshin si në shtëpinë e tyre në oqean dhe që udhëtuan nëpër mbeturinat e tij të mëdha në kërkim të tokave të reja dhe fillimeve të reja. Udhëtimet e ndërmarra nga këta njerëz të epokës së gurit në mjeshtëria e tyre e brishtë i zbeh udhëtimet e eksplorimit me të cilat mburreshin portugezët, spanjollët, britanikët, holandezët dhe francezët. Mbipopullimi në shumë nga ishujt e vegjël të Polinezisë çoi në këto migrime oqeanike.
Tradita thotë se kjo ishte arsyeja e ekspeditës së Ru, nga Tupua’i në Polinezinë Franceze, i cili zbarkoi në Aitutaki dhe Tangiia, gjithashtu nga Polinezia Franceze, të cilët besohet se kanë mbërritur në Rarotonga rreth vitit 800 pas Krishtit. Disa dëshmi për këtë janë se rruga e vjetër e Toit, metua Ara që përshkon pjesën më të madhe të Rarotonga, besohet të jetë të paktën 1200 vjet e vjetër. Kanoe që shkon në oqeanNë mënyrë të ngjashme, ishujt veriorë ndoshta u vendosën nga ekspedita nga Samoa dhe Tonga. Siç ishte e zakonshme me shumicën e modeleve të migrimit polinezian, zgjerimi i popullsisë dhe presioni mbi burimet rezultoi në kanoet e oqeanit të pajisura me ushqim dhe shpirtrat më sipërmarrës inkurajoheshin të niseshin për të kërkuar më shumë hapësirë ​​jetese. Ky model vazhdon sot në shumicën e ishujve të Paqësorit, përveç se kufizimet e hyrjes në tokat e tjera janë sot shumë më të rrepta.
Banorët e Ishullit Kuk janë të bindur se migrimet e mëdha të Maorit në Zelandën e Re filluan nga Rarotonga ndoshta që në shekullin e pestë pas Krishtit. Vendndodhja më e favorizuar për pikën e fillimit ishte Ngatangiia në anën lindore të Rarotonga, ku ka një hendek në shkëmbin nënujorë në pjesën më të gjerë të lagunës së ishullit.

Kontakti i hershëm evropian

Historia e shkruar e Kuzhinierëve filloi me shikimin e Pukapukës nga spanjolli Alvaro de Mendaña në 1595, e ndjekur nga një zbarkim në Rakahanga në 1606 nga një eksplorues tjetër spanjoll, Pedro Quiros. Britanikët mbërritën në Pukapuka në vitin 1764 dhe e quajtën ishullin e rrezikshëm sepse nuk mund të zbarkonin. Kjo ishte një kohë shumë aktive në eksplorimin e Paqësorit me britanikët dhe francezët që kërkonin prestigj më të madh si fuqi detare.
Midis 1773 dhe 1779 Kapiteni James Cook pa dhe zbarkoi në shumë nga grupi jugor, por kurrë nuk arriti në syrin e Rarotonga . Kapiteni famëkeq William Bligh i Bounty zbarkoi në Aitutaki në 1789 – ai vlerësohet me importimin e pemëve me putrat e putrave te Cooks – dhe në prill të atij viti kryengritësit e Bounty u shfaqën në Rarotonga, por, në kundërshtim me besimin popullor, ndoshta nuk e bënë këtë. toke. Cook i quajti ishujt Ishujt Hervey. Në fakt, ai ia vuri këtë emër ishullit të parë që zbuloi – Manuae. Emri “Ishujt Kuk” iu dha grupit nga rusët për nder të navigatorit të madh anglez kur u shfaq për herë të parë në një tabelë detare ruse në fillim të viteve 1800.
Shikimi i parë zyrtar evropian i Rarotonga ishte nga Endeavour në shtator/tetor 1813. Zbarkimi i parë i njohur ishte nga ekuipazhi i Cumberland në 1814. Kjo ishte një ekspeditë tregtare nga Australia dhe Zelanda e Re dhe objektivi i saj ishte të gjente dru sandali. Nuk kishte asnjë në Rarotonga. Në vend të kësaj, shpërtheu telashe midis marinarëve dhe banorëve të ishullit dhe shumë u vranë nga të dyja anët, përfshirë të dashurën e kapitenit, Ann Butchers. Ajo është ngrënë dhe eshtrat e saj janë varrosur në Muri, afër vendit të klubit të lundrimit. Ajo ka dallimin e të qenit e vetmja grua e bardhë që është vrarë dhe ngrënë ndonjëherë nga banorët e ishullit të Paqësorit!

Misionarët

Çorapet blu dhe rekabitët ishin më pas – misionarët. John Williams i Shoqërisë Misionare të Londrës zbarkoi në Aitutaki në 1821. Uilliams përdori të konvertuarit Tahitianë për të përcjellë mesazhin e tij te banorët e ishullit Kuk dhe ata e morën këtë detyrë me entuziazëm të madh dhe ishin jashtëzakonisht të suksesshëm. Williams më vonë u vra dhe u ngrënë në Erromango në Hebridet e Reja, i njohur tani si Vanuatu, por deri atëherë puna e tij ishte ndjekur dhe ungjijtë ishin ngulitur mirë dhe me të vërtetë në psikikën e njerëzve.
Misionarët ishin përgjegjës për ndërprerjen e kanibalizmit. Ata gjithashtu u përpoqën shumë për të mbrojtur të konvertuarit e tyre në ishull nga ndikimet e ekuipazheve të anijeve evropiane dhe amerikane dhe futën shkolla dhe gjuhë të shkruar në mënyrë që akuzat e tyre të mund të lexonin shkrimet e shenjta. Megjithatë, ata gjithashtu mbështetën mbikëqyrjen e ngurtë të policisë mbi moralin e njerëzve dhe aktivitetet e konsideruara prej tyre si të dyshimta. Ka raporte, për shembull, se në 1900 ishujt si Mangaia kishin më shumë se 150 “polici” që spiunonin dhe merrnin në pyetje një popullsi prej më pak se 2000 në emër të “moralit”. Një udhëtar amerikan në Mangaia në 1863, EH Lamont, shkroi ashpër për stilin e jetës që gëzonte misionari i parë i përhershëm i bardhë, Z. G. Gill dhe gruaja e tij.
Ai tha: “Është e qartë se misionarët në Detet e Jugut kanë një mundësi për të fituar pasuri dhe për të pasur më shumë komoditete të jetës rreth tyre sesa vëllezërit e tyre të varfër që luftojnë në shtëpi; por, oh! sa më i këndshëm për të lartësuarit mend se është të plotësojnë një pozicion ku ata mund të përfitojnë qindra krijesa të tjera, ku ata mund të promovojnë lumturinë, virtytin dhe dashurinë midis një komuniteti të tërë, duke ndriçuar mendjet e tyre dhe duke përmirësuar zakonet e tyre, dhe për këtë arsye duke u parë nga ata me respekt. dhe nderim.”
“Policia” njihej si “ rikos ”. Ata emëroheshin nga misionari dhe zakonisht ishin anëtarë të martuar të kishës. Qëllimi i tyre ishte të zbulonin delikuencat e fqinjëve të tyre dhe këtë e ndoqën me shumë zell. Ka shumë rrëfime shteruese dhe interesante të punës së misionarëve (shih leximin e mëtejshëm ).
Misionarët e hershëm e vlerësuan popullsinë e Rarotongës midis 6000 dhe 7000. Ndikimi i kontaktit me botën e gjerë ishte shkatërrues. Sëmundjet perëndimore u përhapën si zjarre nëpër banorët e ishullit dhe numri i tyre u zvogëlua në mënyrë dramatike gjatë mesit të shekullit të 19-të në ndoshta më pak se 2000. Që atëherë, shtimet periodike të njerëzve nga ishujt e jashtëm e kanë rritur popullsinë e Rarotonga-s në rreth 10,000. Në vitin 1923, popullsia u raportua nga Manuali i Stewart për Ishujt e Paqësorit se kishte ‘3287 vendas dhe gjysmë kasta që jetonin si vendas dhe 200 të bardhë dhe gjysmë kasta që jetonin si të bardhë.’
Megjithatë, deri në vitin 1923, ekzistonin qëndrime kurioze deri në atë masë që Manuali i Stewart fajësoi rënien: ‘Ka shkaqe të ndryshme që e kanë shkaktuar këtë rënie, të tilla si epidemitë e rënda, imoraliteti, pijet dehëse (ndalimi është tani në fuqi për të gjithë) , dhe përdorimi i pakujdesshëm i veshjeve evropiane.’ (!)
Shkarkimi i mëtejshëm i popullsisë së ishujve të jashtëm rezultoi nga bastisjet e skllevërve peruan në mesin e viteve 1800. Shumica e të rrëmbyerve nuk u kthyen më.

Periudha britanike

Marrja e armatosur nga FRANCE e Tahitit dhe e Ishujve të Shoqërisë në 1843 shkaktoi një shqetësim të konsiderueshëm midis arikive (kryetarëve) të Ishujve Kuk dhe çoi në kërkesa prej tyre te britanikët për mbrojtje në rast sulmi francez. Ky nervozizëm vazhdoi për shumë vite dhe thirrja për mbrojtje u përsërit në 1865 në një peticion drejtuar Guvernatorit Grey të Zelandës së Re.
Mbretëresha MakeaGjatë viteve 1870, kuzhinierët gëzonin prosperitet dhe paqe nën autoritetin e Mbretëreshës Makea, Makea Takau siç njihej ajo. Një negociatore dinak, ajo siguroi çmime të mira për eksportet dhe uli borxhet që ishin grumbulluar para se të bëhej ariki . Deri në vitin 1882, katër nga pesë arikët e Rarotonga ishin gra. Meqenëse sovrani i Perandorisë Britanike ishte Mbretëresha Victoria, Makea ndoshta e kishte më të lehtë të arrinte një status të lartë. Në 1888 ajo u bëri kërkesë zyrtarisht britanikëve për të krijuar një Protektorat për të shmangur atë që ajo besonte se ishte pushtimi i afërt nga francezët.
Britanikët ishin administratorë hezitues dhe presioni i vazhdueshëm u bë ndaj tyre nga Zelanda e Re dhe nga banorët evropianë të ishujve për t’i kaluar Kuzhinierët në Zelandën e Re. Banori i parë britanik ishte Frederick Moss, një politikan i Zelandës së Re, i cili u përpoq të ndihmonte krerët lokalë të formonin një qeveri qendrore. Në 1898, një tjetër Zelanda e Re, Majori WE Gudgeon, një veteran i luftërave të Maorit të Zelandës së Re, u bë rezident britanik me qëllim që t’i hapte rrugën Zelandës së Re që të merrte pushtetin nga Britania, si pjesë e ambicieve ekspansioniste të Kryeministrit të Zelandës së Re. William Seddon. Kjo nuk u favorizua nga Makea i cili preferoi idenë e aneksimit në Britani. Një nga rezultatet e aneksimit britanik ishte liria e fesë dhe një fluks i ri misionarësh nga besime të ndryshme. Kisha e parë katolike romake u kushtua në 1896.

Periudha e Zelandës së Re

PAS shumë manovrash dhe politikash, Ishujt Kuk u aneksuan zyrtarisht nga Zelanda e Re më 7 tetor 1900 kur një akt cedimi u nënshkrua nga pesë ariki dhe shtatë shefa më të vegjël pa asnjë debat ose shqyrtim të pasojave ose implikimeve të tij.
Një vit më pas, Niue u aneksua nga Zelanda e Re dhe u përfshi në Kuzhinierët, megjithëse ishte shoqëruar gjithmonë më parë me Samoan dhe Tongën. Në vitin 1903, pas protestës, u vendos nën administrim të veçantë. Ishujt Kuk mbetën nën neglizhencën e mirë të Zelandës së Re deri në vitin 1965. Autoritetet e Zelandës së Re u bënë përpjekje të turpshme dhe gjysmë zemre për të përmirësuar objektet, por shumica e Zelandës së Re nuk ishin të interesuar për zotërimet e tyre koloniale dhe kishin vetëm idenë më të turbullt të ishujve. Vendndodhja gjeografike. Edhe sot ka shumë Zelandazë të Re që nuk e dinë se ishujt Kuk dikur ishin një nga kolonitë e tyre.
Në vitin 1946 u hodh një hap i rëndësishëm kur u zgjodh Këshilli Legjislativ. Ky ishte një lëvizje tentative për t’i lejuar banorët e ishullit të merrnin pjesë në qeverisjen e vendit të tyre. Pas Luftës së Dytë Botërore, një bum në ekonominë e Zelandës së Re kërkoi një numër të madh punëtorësh të pakualifikuar për fabrika dhe kjo nevojë u plotësua kryesisht nga emigrantë nga Samoa Perëndimore, Ishujt Kuk, Niue dhe Tokelau. Zelanda e Re tani ka popullsinë më të madhe polineziane në botë me shtimin e mijëra banorëve të ishullit të Paqësorit në numrin e saj të konsiderueshëm të Maorëve dhe ndërgjegjësimi për ishujt e Paqësorit është rritur ndjeshëm.
Në fillim të viteve 1960, Zelanda e Re u bë tepër e ndjeshme ndaj modës së dekolonizimit që më pas përfshiu pjesën tjetër të botës dhe shpejt u përkul nën presionin për t’i dhënë vetëqeverisjes së Ishujve Kuk. Zgjedhjet u mbajtën më 20 prill 1965 dhe rezultuan në qeverinë e parë të Partisë së Ishujve Kuk të kryesuar nga Albert Henry. Më vonë ai u shpall kalorës dhe, shumë vite më vonë, iu hoq titulli i kalorësisë për manipulime të paligjshme zgjedhore.
Ishujt u bënë vetëqeverisës në bashkëpunim me Zelandën e Re. Kjo “marrëdhënie speciale” njihet nga Zelanda e Re në formën e ndihmës vjetore dhe nga e drejta automatike që kanë banorët e ishullit Kuk për nënshtetësinë e Zelandës së Re, një e drejtë që gëzojnë edhe banorët e Niue-s dhe Ishujve Tokelau.

Vetëqeverisja dhe demokracia

DEMOKRACIA në Paqësor është një lule delikate. Disa besojnë se sistemet demokratike perëndimore të qeverisjes janë të shqetësuara me strukturat tradicionale të pushtetit të Polinezisë, Melanezisë dhe Mikronezisë. Ndërsa shumë vende perëndimore tani po rishqyrtojnë demokracitë e tyre ndonjëherë me objektivin për t’u dhënë njerëzve të zakonshëm një fjalë më të madhe në funksionimin e qeverisë, vendet tradicionale polineziane shpesh e kanë të pakëndshme që të përballen me thirrjet për më shumë përgjegjësi nga udhëheqësit e tyre politikë.
Pothuajse të gjitha kombet ishullore të Paqësorit kanë vështirësi me qëndrimin investigativ, pyetës të mediave private të lajmeve, veçanërisht mediave të shkruara. Demokracitë perëndimore janë mësuar prej kohësh me këtë dhe, me të vërtetë, lulëzojnë me të. Roli i pushtetit të katërt njihet dhe vlerësohet në këto shoqëri si një nga themelet e demokracisë së suksesshme.
Është shumë e ndryshme në shumë vende ishullore të Paqësorit. Samoa Perëndimore, për shembull, ka një histori të kohëve të fundit për të kërkuar respekt nga gazetarët për matai (shefat trashëgues). Qeveria drejton gjithashtu gazetën e saj – një perspektivë e fortë për evropianët dhe amerikanët e veriut. Në Mbretërinë e Tongës, në fund të viteve 1990, një gazetar dhe një korrespondent i rubrikës së letrave të një gazete u arrestuan dhe u dënuan për ‘zemërimin e një nëpunësi publik’, përkatësisht Ministrin e Policisë. Demokracia nuk është një fjalë popullore në Tonga dhe betejat me mediat vazhdojnë edhe sot e kësaj dite.
Paqësori perëndimor ka një situatë të dëmshme në Solomonët, ku xhelozitë fisnore kanë rezultuar në vrasje dhe plaçkitje dhe Papua Guinea e Re është e mallkuar nga problemet me Bougainville. Polinezia Franceze është ende një koloni e Francës, siç është Kaledonia e Re. Demokracia ishte e vdekur në Fixhi pas grushtit të shtetit ushtarak të Sitiveni Rabuka në mesin e viteve 80 dhe Fixhi praktikoi zyrtarisht një formë shumë reale të diskriminimit racor kundër qytetarëve të saj me origjinë indiane duke ua mohuar votën. Sanksionet e vetme të përdorura kundër Fixhit ishte dëbimi i tyre nga Commonwealth derisa ata u rivendosën në tetor 1997 pasi Rabuka pati një ndryshim në zemër për heqjen e të drejtës së të drejtës së indianëve.
Në mesin e vitit 2000, e gjithë saga për keqardhje u përsërit kur një biznesmen i dështuar u shndërrua në sulmues, George Speight, në bashkëpunim me elementë të Ushtrisë Fixhiane, rrëmbeu Kryeministrin dhe një numër të madh deputetësh dhe rrëzoi qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike dhe kushtetutën e Fixhit. Ushtria Fixhiane nuk i qëndroi besnike betimeve të saj dhe me mosveprimin e saj lejoi që grushti i shtetit të kishte sukses.
Pavarësisht ndryshimit të mëvonshëm të mendjes dhe ndryshimeve të shumta të ministrave të qeverisë, rivaliteti midis shefave tradicionalë vazhdon të dëshpërojë Fixhin. Zhvillimi i fundit është një diktaturë ushtarake nën Frank Bainimarama e cila shfaq të gjitha simptomat klasike të një diktature me censurë shtypi dhe persekutim të liberalëve.
Në të kundërt, Ishujt Kuk gëzojnë të drejtën universale të votës, qeverisje demokratike, disa gazeta në pronësi private dhe një standard të fuqishëm debati. Për të gjitha qëllimet praktike, Ishujt Kuk janë të pavarur. Ajo udhëhiqet nga një parlament prej 24 përfaqësuesish të zgjedhur, duke përfshirë një që përfaqëson banorët e ishullit Kuk që jetojnë në Zelandën e Re dhe Australi, si dhe nga një Dhomë e Arikit ose shefa të trashëguar që ofrojnë konsultime dhe këshilla.
Deputetët përfaqësojnë rrethe dhe ishuj të tërë. Sistemi bazohet në modelin Westminster dhe zgjedhjet mbahen çdo pesë vjet. Kreu i Shtetit është Mbretëresha Elizabeth II në cilësinë e Mbretëreshës së Zelandës së Re.
Shih Kushtetutën .

Useful Resources:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *