Kompostimi i Krimbave te Kuq Wiggler

Qyteti i Vankuver - Dyqani i Krimbave te Qytetit


Udhëzues Bazik i Kompostimit te Krimbave

Nga Gillian Elcock dhe Josie Martens
(C) Te drejtat e Rezervuara: Fermeret e Qytetit 1995

Perse Kompostim?

Riciklimi i mbetjeve organike të një familjeje në përzierje plehrash na lejon të kthejmë lëndën organike të keqe në tokë. Në këtë mënyrë, ne marrim pjesë në ciklin e natyrës, dhe ulim mbeturinat duke shkuar në deponi të lulëzuar.

Perse Kompostim me Krimba?

Kompostimi i rrafshët është një metodë për riciklimin e mbeturinave të ushqimit në një kondicioner të pasur, të errët dhe me erë të tokës. Avantazhi i madh i kompostimit të krimbave është se kjo mund të bëhet brenda dhe jashtë, duke lejuar kështu kompostimin e raundit të vitit. Ajo gjithashtu siguron banorët e apartamenteve me një mjet për kompostimin. Me pak fjalë, plehrra e krimbave është bërë në një enë të mbushur me shtresa të lagura dhe krimba të kuqe. Shtoni mbeturinat e ushqimit për një periudhë kohore dhe krimbat dhe mikroorganizmat përfundimisht do të konvertojnë tërë përmbajtjen në përzierje plehrash të pasura.

Informacioni i mëposhtëm bazohet në përvojën e një rrjeti të kompostuesve të krimbave të lidhura me City Farmer, Vancouver, dhe librin e shkëlqyer dhe praktik: Worms Eat My Garbage nga Mary Appelhof. Ky libër u ofrohet pjesëmarrësve në Qytetin e Vancouver / Farmer Wormshops të qytetit. Ky prezantim i shkurtër për kompostimin e rrafsheve është vetëm një udhëzues themelor dhe ndërsa ne jemi përpjekur të përfshijmë të gjithë informacionin e nevojshëm për të marrë ju dhe krimbat tuaj të nisur, ju rekomandojmë që edhe ta lexoni librin - është plot detaje të dobishme dhe interesante për këtë proces. Ju gjithashtu mund të bëni një vizitë në një nga Xhennetet e Demostrimit të Plehrave në Vankuver të Madh për të parë paketat e plehrave të krimbit që punojnë në mënyrë aktive dhe bisedoni me stafin me përvojë. Thirrni Hotline të Kompostit, (604) 736-2250.

Çfarë duhet të filloj?

A. Enë

Ne përdorim dru dhe enë plastike. Ose ndërtoni ose blini, ose përdorni imagjinatën tuaj dhe ricikloni diçka si sirtari, trungu ose fuçi i hedhur. Ne preferojmë dru sepse është më absorbues dhe një izolant më i mirë për krimbat. Ne përdorim kontejnerë plastikë, por gjejmë se përzierja plehrash tenton të jetë mjaft e lagur. Eksperimentoni dhe gjeni se çfarë funksionon për ju dhe krimbat tuaj.

Udhëzues për madhësinë e kontejnerit

Në Worms Hani Garbage My, Mary Appelhof sugjeron peshimin e mbeturinave ushqimore të shtëpisë tuaj për një javë (në paund), dhe pastaj të sigurojë një këmbë katrore të sipërfaqes për kile. Thellësia e enëve duhet të jetë midis tetë dhe dymbëdhjetë inç. Opsionet në një kuti të madhe (dhe të rëndë) janë një numër i kontejnerëve më të vegjël për heqjen dhe lëvizjen më të lehtë dhe më shumë zgjedhje të lokacionit. Libri ilustron një sërë kontejnerësh.

Në varësi të madhësisë së kontejnerit, stërvitje 8 deri në 12 vrima (1/4 - 1/2 inç) në pjesën e poshtme për ajrim dhe drenazhim. Një kuti plastike mund të ketë nevojë për kullim më shumë - nëse përmbajtja bëhet shumë e lagur, stërvitni më shumë vrima. Ngrini kutizën në tulla ose blloqe druri dhe vendosni një tabaka nën kapjen e lëngjeve të tepërta të cilat mund të përdoren si pleh i bimëve të lëngshme.

Bari ka nevojë për një mbulesë për të ruajtur lagështinë dhe për të siguruar errësirë ​​për krimbat. Nëse kosh është në ambiente të mbyllura, një fletë plastike ose ngjeshëse e errët e vendosur në pjesën e sipërme të shtratit është e mjaftueshme si një mbulesë. Për kazanët në natyrë, një kapak i ngurtë është i preferuar, për të mbajtur nga scavengers padëshiruar dhe shi. Ashtu si ne, krimbat kanë nevojë për ajër për të jetuar, prandaj sigurohuni që kutia juaj të jetë e ajrosur mjaftueshëm.

B. Shtrirja

Është e domosdoshme të sigurohet një shtresë e lagur për krimbat për të jetuar dhe për të varrosur mbeturinat e ushqimit.

Materialet e përshtatshme për shtrat janë gazeta dhe karton të copëtuar, gjethe të prera, copëtuar kashtë dhe bimë të tjera të ngordhura, alga deti, tallash, plehrash dhe plehu plehrash. Mundohuni të ndryshoni shtratin në kosh sa më shumë që të jetë e mundur, për të siguruar më shumë lëndë ushqyese për krimbat dhe për të krijuar një përzierje plehrash më të pasur. Shtoni disa grushte rëre ose toke për të siguruar gurin e nevojshëm për tretjen e ushqimit të krimbit.

Është shumë e rëndësishme të lagni materialet e thata të shtratit para se të vendosni ato në kazan, në mënyrë që niveli i përgjithshëm i lagështirës të jetë si një sfungjer i rrudhur. Bari duhet të jetë rreth tre të katërtat e mbushur me shtresa të lagura. Ngrini shtratin me butësi për të krijuar hapësira ajri që ndihmojnë për të kontrolluar aromat dhe për të dhënë lëvizje më të lirë për krimba.

C. Worms

Dy llojet e krimbave të tokës që janë më së miri për kompostimin e krimbave janë krimbat: Eisenia foetida (zakonisht i njohur si kërcelli i kuq, krimbat, krimbi i plehut organik) dhe Lumbricus rubellus Shpesh gjenden në plehun e plehrave dhe plehrave plehrash. Ju lutemi mos përdorni krimba të thata (krimba me përmasa të mëdha të gjetura në tokë dhe plehrash) pasi ata nuk kanë gjasa të mbijetojnë.

Ku mund të merrni krimbat tuaj?

Nëse ndiheni aventureske, gjeni një kalë të qëndrueshëm ose fermer me një grumbull plehash dhe grumbulloni një grumbull plehash me krimba. Kontrolloni kutinë tuaj të vet ose të një shoku për plehrash për krimbat. Ju gjithashtu mund të blini krimba. Telefononi Hotline për Kompleks për më shumë detaje mbi burimet lokale të Redworms (British Columbia).

Sa shumë krimbash më nevojiten?

Mary Appelhof sugjeron që raporti i saktë i krimbave të mbeturinave të ushqimit duhet të jetë: për një kile në ditë të mbeturinave ushqimore, përdorni dy kile krimbash (afërsisht 2000). Nëse nuk jeni në gjendje të merrni këtë shumë krimba për të filluar, zvogëloni sasinë e mbeturinave të ushqimit në përputhje me rrethanat, ndërsa popullsia rritet vazhdimisht.

Çfarë duhet të ushqej krimba e mia?

Ju mund të grumbulloni mbeturinat e ushqimit, siç janë lëvorët e frutave dhe perimeve, predha të vezëve të pulverizuara, çanta për çaj dhe baza e kafesë. Është e këshillueshme që të mos përzihen mish, produkte bulmeti, ushqime me vaj dhe kokrra për shkak të problemeve me erë, mizat dhe brejtësit. Asnjë gotë. Plastike ose fletë metalike prej kallaji, ju lutem.

Për të shmangur problemet e fluturimit dhe erërave, gjithmonë varrojeni mbeturinat e ushqimit duke hequr mënjanë disa prej shtratit, duke hedhur mbetjet dhe pastaj e mbuloni përsëri me shtratin. Varro ngarkesat e njëpasnjëshme në vende të ndryshme në bin.

Ku duhet të gjej kallaminë e mia të krimbit?

Koshat e rërës mund të përdoren në ambiente të mbyllura gjatë gjithë vitit, dhe jashtë gjatë muajve të butë. Avantazhi i koshave të lëvizshëm është që ato të lëvizin kur kushtet e motit të ndryshojnë. Në ambiente të brendshme, bodrumet janë vende të shkëlqyera (të ngrohta, të errëta dhe të thata), por çdo hapësirë ​​rezervë mund të përdoret, për aq kohë sa temperaturat janë midis 40-80 gradë F. Ne e dimë kompostuesit të pavlerë të cilët kanë kontejnerë të përshtatshëm të krimbave. Jashtë, kazanët mund të mbahen në derdhje dhe garazhe, në tarraca dhe ballkone, ose në oborr. Ata duhet të mbahen nga dielli i nxehtë dhe shi i rëndë. Nëse temperaturat bien nën 40 gradë F., kazanët duhet të lëvizin në ambiente të mbyllura ose të izoluara mirë jashtë.

Si ta mbaj binarin tim?

Nëse keni raportin e saktë të sipërfaqes së krimbave tek mbetjet e ushqimit, ka shumë pak për të bërë, përveç shtimit të ushqimit, derisa të kalojnë rreth dy muaj e gjysmë. Deri në atë kohë, duhet të ketë pak ose aspak shtresa origjinale të dukshme në kosh, dhe përmbajtja do të jetë aktrime krimbë me ngjyrë kafe dhe tokësore. Përmbajtja do të jetë zvogëluar ndjeshëm në masë.

Është e rëndësishme që të ndahen krimbat nga kompostimi i përfunduar, përndryshe krimbat do të fillojnë të vdesin. Ka disa mënyra për ta bërë këtë. Dhe ju mund të zbuloni se cila është më e mira për ju. Më i shpejti është thjesht të lëvizni kompostin e përfunduar në njërën anë të koshit, të vendosni shtroja të reja në hapësirën e krijuar dhe të vendosni mbeturinat e ushqimit në shtratin e ri. Krimbat gradualisht do të lëvizin dhe kompostimi i përfunduar mund të skremohet sipas nevojës.

Nëse keni kohë ose dëshironi të përdorni të gjitha plehrash, mund të hidhni tërë përmbajtjen e koshit në një fletë plastike të madhe dhe të ndani krimbat me dorë. Shumica e fëmijëve duan të ndihmojnë me këtë proces dhe ju mund ta transformoni atë në një mësim argëtues për krimbat për ta. Kujdesuni për të vegjlit. Krimbat e krimbave në formë limoni të cilat përmbajnë midis dy dhe njëzet krimba baby! Duke ndarë krimbat nga plehrash, kurseni më shumë krimba për koshin tuaj të ardhshëm. Përzieni pak nga kompostimi i përfunduar me shtratin e ri të koshit të ardhshëm dhe ruani pjesën tjetër në qese plastike për t'u përdorur sipas nevojës.

Ku duhet ta përdor plehrat e mia?

Përzierja e plehut mund të përzihet me tokë potting dhe përdoret për houseplants dhe kontejnerët Patio. Është një mulch shkëlqyer (përhapur në një shtresë në krye të tokës) për bimët në vazo. Nëse ajo shfaqet, mund të shtohet për përzierjen e fidanëve për fidanë dhe të spërkatet në një lëndinë si një kondicioner. Mund të përdoret direkt në kopsht, ose të gërmuar në tokë ose të përdoret si mulch.

Problemet dhe Zgjidhjet e Përbashkëta

Problemi më i zakonshëm është aroma e pakëndshme dhe e fortë që shkaktohen nga mungesa e oksigjenit në plehërim për shkak të mbingarkesës me mbeturinat ushqimore në mënyrë që ushqimi të jetë shumë i gjatë dhe përmbajtja e mbeturinave bëhet shumë e lagur. Zgjidhja është ndalimi i shtimit të mbeturinave ushqimore derisa krimbat dhe mikroorganizmat të kenë thyer çfarë ushqimi është atje dhe të përziejnë butësisht tërë përmbajtjen për të lejuar më shumë ajër. Kontrolloni vrimat e kullimit për të siguruar që ato të mos jenë të bllokuara. Stërvitni më shumë vrima nëse është e nevojshme. Krimbat do të mbyten nëse mjedisi i tyre bëhet shumë i lagësht.

Krimba kanë qenë të njohur për të zvarriten nga shtrati dhe mbi anët dhe kapakun nëse kushtet janë të gabuara për ta. Nëse niveli i lagështisë duket i mirë, shtrati mund të jetë shumë acid. Kjo mund të ndodhë nëse shtoni shumë lëvozhgë agrume dhe ushqime të tjera acid. Rregulloni duke shtuar një gëlqere të vogël kopsht dhe duke shkurtuar në mbetjet acid.

Mizat e frutave mund të jenë një telash i rastit. Shkurajoni ata duke i varrosur gjithnjë mbeturinat e ushqimit dhe duke mos mbingarkuar. Mbani një fletë plastike ose pjesë të qilimit të vjetër ose shkarkimin në sipërfaqen e plehrashit në kazan. Nëse mizat janë ende të vazhdueshme, lëvizeni kutinë në një vend ku mizat nuk do të jenë të mërzitshme. Disa marimangat miqësore pranë do të ndihmojnë në kontrollin e problemeve të fluturimit!

Fjala përfundimtare

Marrja e krimbave jashtë mjedisit të tyre natyror dhe vendosja e tyre në kontenierë krijon një përgjegjësi njerëzore. Ata janë krijesa të gjalla me nevojat e tyre unike, kështu që është e rëndësishme për të krijuar dhe mbajtur një habitat të shëndetshëm për ta bërë punën e tyre. Nëse ju jepni përbërësit dhe kujdesin e duhur, krimbat tuaj do të lulëzojnë dhe do të bëjnë përzierje plehrash